INTRACLIMA
Gezond wonen en gezond werken

Eerste hulp bij thuiswerken corona-crisis


Anderhalve week geleden is het alweer dat we gezamenlijk op kantoor onze minister president aanhoorde dat we thuis moesten gaan werken in verband met COVID-19/het Coronavirus. Het was vlak voor ik naar huis ging. Eem dag als alle anderen maar met het verschil dat ik mijn collega's voorlopig niet meer zou zien. De volgende dag bleek ook de juf van mijn dochter ziek te zijn en zodoende zaten we van het één op het andere moment samen thuis.
En dan komen de uitdagingen. Want ja, voor mij is het mogelijk om thuis te werken maar dit komt toch wel met de nodige uitdagingen. Buiten is het nu prachtig weer en wat doe ik? Ik zit hele dagen binnen. Vroeger zou mijn moeder me naar buiten hebben geschopt want veel binnen zitten is tenslotte niet gezond maar dit is op persoonlijk verzoek van de heer Rutte. Leuk is het natuurlijk niet maar het is belangrijk voor iedereen. Hoe kan ik dan toch zorgen voor een goed binnenmilieu, zodat ik deze periode zo gezond mogelijk doorkom?


Ten eerste een inkopper: voldoende frisse lucht. Nee, dat betekent niet dat ik hutje mutje in het bos of op het strand ga lopen. Maar ramen en deuren naar tuinen en balkons kunnen open. Tijdens deze prachtige dagen kan dat ook lekker vaak. Nog beter is het om dag en nacht een luchtroostertje open te zetten of ramen op een kiertje. En dan natuurlijk vooral in de ruimte waar je je werkzaamheden uitvoert. De ideale temperatuur voor deze ruimte is tussen de 18 en de 20 graden. Om af en toe afstand te nemen van mijn beeldscherm, is het ook heerlijk om even op balkon of in de tuin te gaan zitten. Even wat vitamine D opsnuiven. Kun je gelijk je huis even laten doorluchten!

 

Wat veel mensen niet weten maar ook erg belangrijk is, is de luchtvochtigheid in je huis. Je hebt allerlei slimme metertjes (hygrometers) om dit te meten. De ideale luchtvochtigheid is tussen de 40% en de 60% maar als de luchtvochtigheid niet oké is dan merk je dit ook vaak aan bijvoorbeeld droge ogen, droge huid, vermoeidheid en hoofdpijn. Nog belangrijker is het om te weten dat de zelfreinigende werking van je luchtwegen nadelig worden beïnvloed worden door droge lucht. Het gevolg? Verhoogde vatbaarheid voor infecties en luchtwegklachten. Nou, daar zit nu niemand op te wachten natuurlijk. Als de luchtvochtigheid niet goed is kun je dit oplossen door bijvoorbeeld een waterbakje aan je radiator te hangen, water te koken (zonder de afzuigkap aan te zetten) of simpelweg de badkamerdeur open te laten staan als je gaat douchen. Wist je trouwens dat planten niet alleen voor zuurstof zorgen maar ook voor een hogere luchtvochtigheid? Het fleurt de boel ook gelijk op in huis. Als je dan toch veel thuis zit, kun je het maar beter gezellig maken toch? Sla hier overigens ook weer niet in door want je wilt het ook niet te vochtig hebben in huis. Dit brengt weer andere ongemakken met zich mee zoals bijvoorbeeld een bedompte lucht en schimmel.

 

Nu ik meer tijd thuis doorbreng is het ook belangrijk dat mijn huis goed schoon is. Niet alleen handen wassen dus maar ook alles waar je met je handen aan zit gedurende de dag. Naast de standaard schoonmaak is het dus belangrijk extra aandacht te geven aan zaken die je toch vaak overslaat (ik ben schuldig) zoals deurknoppen/ klinken, toetsenborden, lichtknoppen, telefoons, afstandsbedieningen etc. Gebruik hiervoor zo min mogelijk heftige middelen en kies voor water en een natuurlijke zeep. Zo houdt je de kwaliteit van de binnenlucht goed en blijft het mogelijk om vrij te blijven ademen. Tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak dus. Heb je gelijk wat beweging.

 

En eerlijk? Het liefst zou ik natuurlijk mijn gordijnen niet meer open doen. In een soort van winterslaap gaan (dan wel met werken) en ze pas weer open doen als deze crisis voorbij is. Maar nee, ook dat is niet goed. Je hebt echt natuurlijk licht nodig om verschillende redenen. Zo zorgt het ervoor dat je biologische klok goed werkt, je vitamine D aanmaakt en helpt het depressie te voorkomen. Probeer dus voor zo ver dat mogelijk is bij een raam of een glazen deur te gaan zitten om te werken. Gooi die gordijnen dus maar open en zorg daarmee goed voor jezelf. Als je goed voor jezelf zorgt dan kun je dat tenslotte ook voor anderen.

 

Heel veel succes met thuiswerken!


Auteur: Wendy