INTRACLIMA
Gezond wonen en gezond werken

Is een PVC vloer schadelijk voor de gezondheid?

De basis van de vloer, PVC, is er in veel verschillende kwaliteitsniveaus. Omdat PVC van nature een heel hard en chemisch product is worden er weekmakers aan toegevoegd zodat het product flexibeler wordt en er bijvoorbeeld een vloer van kan worden gemaakt.
Welke grondstoffen en weekmakers er dan ook gebruikt worden is zeer van belang om de gezondheid en welzijn te kunnen waarborgen. Hoe kun je dan weten of een pvc vloer kwalitatief goed is en niet schadelijk? Dat is nog niet zo’n makkelijke vraag.

Ftalaat-vrij?

Schadelijke chemicaliën worden in Europa geclassificeerd door de ECHA (European Chemicals Agency). Dit gebeurt door middel van het REACH systeem (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of chemicals).
Voor specifieke producten met een verhoogd risico, zoals kinderspeelgoed wat in de mond gestopt kan worden, is exact voorgeschreven welke chemicaliën in welke hoeveelheid er wel of niet in voor mogen komen.
Voor producten zoals vloeren en meubels zijn de eisen minder streng. Een vloer geproduceerd buiten Europa kan ook weer een andere samenstelling hebben. De hoeveelheid chemicaliën (ftalaten) is dus sterk afhankelijk van de producent van de vloer. Over het algemeen kan je er van uit gaan dat de pvc vloeren die te koop zijn in de speciaalzaken in Nederland en van de grotere merken ftalaat-vrij zijn.

Emissies

Vluchtige Organische Stoffen die vrijkomen na de bewerking van een product heten emissies. Denk maar aan de geur van een nieuwe auto. Deze geur wordt veroorzaakt door emissies. Uiteindelijk wordt de geur steeds minder.
Dit kan met een pvc vloer ook zo zijn. Afhankelijk van de kwaliteit van het product kunnen de hoeveelheid emissies die vrijkomen sterk verschillen. Hoe meer emissies, des te meer last en gezondheidsklachten je hiervan kan ervaren, zoals bijvoorbeeld hoofdpijnen. Aangezien je veel tijd op je vloer doorbrengt is het van belang dat er zo weinig mogelijk emissies zijn.

Helaas zijn er nog geen Europese normen voor emissies. Sommige landen hebben een eigen norm ingesteld maar dit is dan weer per land verschillend. Nederland heeft nog geen eigen norm ingesteld. Gelukkig zijn er verschillende Nederlandse producenten die er wel druk mee bezig zijn en hun vloeren steeds verbeteren op dit vlak.

Conclusie

Een PVC vloer is een sterke en comfortabele vloer. Wilt u een nieuwe vloer aanschaffen let dan op de kwaliteit en de certificaten. Heeft u al een pvc vloer in uw woning en wilt u weten of de vloer schadelijk is? Of ervaart u gezondheidsklachten in uw woning.
Intraclima kan met behulp van geavanceerde meetapparatuur de emissie waarde bepalen en advies geven.Onderzoek laten uitvoeren naar uw PVC vloer thuis of op kantoor?

Met ons binnenmilieu onderzoek kunnen we emissies meten en adviseren u in de juiste oplossing, zodat u in een veilig milieu kan wonen en werken.

E-mail voor vrijblijvend advies of informatie met onze expert.

info@intraclima.nl
U kunt ook een vraag of bericht achterlaten via ons contactformulier.