INTRACLIMA
Gezond wonen en gezond werken

Binnenmilieu tijdens een topsportwedstrijd

Sporten op het hoogste niveau, daar komt heel wat bij kijken. Natuurlijk denk je als eerste dan vooral aan heel veel trainen. Daarnaast is natuurlijk je voeding belangrijk. En krijg je wel genoeg slaap? Is het team goed op elkaar ingespeeld? Heb je de juiste materialen beschikbaar? Allemaal zaken die belangrijk zijn om op hoog niveau te kunnen presteren. Waar echter niet zo snel bij stilgestaan wordt, is dat het binnenklimaat van de sportaccommodatie waarin je sport ook erg belangrijk is.

Om eens na te gaan wat er allemaal zou kunnen gebeuren tijdens een sportwedstrijd, voerden wij metingen uit bij een Korfbal league wedstrijd van de hoofdmacht van korfbalvereniging Fortuna/Delta Logistiek uit Delft. 
Er gebeurd tijdens een sportwedstrijd meer in het binnenmilieu dan waar je in de eerste instantie bij stil zou staan. Doordat er veel publiek komt kijken terwijl er ook gesport wordt kan bijvoorbeeld de temperatuur stijgen, de luchtvochtigheid toenemen, de CO2 concentratie toenemen en kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Allemaal zaken die direct invloed hebben op de prestaties van atleten.

Zo kunnen deze problemen veroorzaken als hoofdpijn, concentratieverlies, versnelde ademhaling, verminderde productiviteit en duizeligheid. Maar buiten het lichamelijke, zou er  bijvoorbeeld ook condens kunnen ontstaan en dit kan dan weer gladde vloeren veroorzaken. Dit is niet bepaald handig als je aan het sporten bent. Het juiste klimaat kan bij sporten dus een groot verschil maken.

Het mooie aan deze metingen is dat er precies af te lezen is of de ventilatie mogelijkheden naar behoren functioneren en welke invloed de atleten en bezoekers hebben op het binnenmilieu. Eigenlijk hebben wij ook gewoon topsport beoefend die avond. Alleen dan wel met al onze meetapparatuur. En natuurlijk is de wedstrijd gewonnen. Resultaten van het onderzoek zijn  geanalyseerd en middels een rapportage in kaart gebracht.

Wil jij ook weten wat er allemaal met het binnenmilieu in de zaal gebeurd bij bepaalde wedstrijden of evenementen? Intraclima kan het huidige binnenmilieu in kaart brengen en hierbij de nodige oplossingen of verbeteringen aandragen en uitvoeren. In dit pakket zit een breed scala aan metingen naar schadelijke stoffen, luchtkwaliteit, klimaat en fijnstof. Ook kunnen wij advies geven bij ver- of nieuwbouw van uw sportcomplex. Voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen. Intraclima helpt u graag bij het creëren van een gezonde plek om te sporten.

Auteur: Wendy

Offerte aanvragen voor een binnenmilieu onderzoek in uw sportcomplex?

Intraclima kan u een offerte leveren voor een binnenmilieu onderzoek om ook uw binnenmilieu naar topniveau te brengen.

E-mail voor vrijblijvend advies of informatie met onze expert.

info@intraclima.nl
U kunt ook een vraag of bericht achterlaten via ons contactformulier.